Hozzávalók: 10 dkg méz, 10 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 ek fahéj, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 2 tojás, 50 dkg finomliszt, 3 g szódabikarbóna. A krémhez: fél l tej, 5 ek búzadara, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj/ margarin. Töltelék: baracklekvár. Máz: tortabevonó csokoládé, 2-3 ek. olaj.
Elkészítés: a mézet a zsírral összeolvasztjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot, a fahéjat, kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük előzőleg a szódabikarbónát. A masszát összegyúrjuk,ha a lisztezett gyúródeszkán kidolgozzuk (ha szükséges, tegyünk hozzá még lisztet), majd négy cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, majd 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük 7-8 percig, 180 fokon (hamar megsül!). A krémhez a tejben megfőzzük a grízt, és kihűtjük. A cukrot a vajjal/margarinnal habosra keverjük, és a kihűlt krémhez adjuk. Amikor a lapok kihűltek, az alsót megkenjük a búzadarás krém felével, és ráhelyezzük a másodikat. Ezt baracklekvárral kenjük, majd befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap. A sütemény tetejét csokoládémázzal öntjük le. Ehhez egy tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk gőz fölött. Legalább egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól megpuhul, és könnyen szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése